Рози - отглеждане, размножаване, пресаждане, грижи за розата.

Рози - отглеждане, размножаване, пресаждане, грижи за розата.

Розите (растения от семейство розоцветни - Rosaceae) много обичат слънчевите места в градината, защитени от студени ветрове и добре дренирани. Рози не трябва да се садят в ниски места, защото там се събира много студен въздух. Почвите, на които се засаждат розите трябва да са много добре дренирани, защото те не обичат задържането на вода,ако тези изисквания се спазват ще се получат така желаните красиви цветове (както на снимките, които са направили Swami Stream и Lincolnian (Brian)).

За отглеждане на рози,най-благоприятни са дълбоко обработените, отцедливи, леко глинести, богати на хумус и слабо кисела реакция почви. На места, където почвата е тежко глинеста се прави дренаж и се прибавя пясък, угнил оборски тор, компост и торф. Почвите, които са леки и песъкливи могат да се подобрят като се внесе градинска пръст, компост и добре угнил оборски тор.

За засаждането на розите е необходима предварителна подготовка на почвата, която се извършва през есента,а засаждането на самите рози става през пролетта. В по-южните и топли райони розите могат да се засаждат и през есента, като е хубаво да са с източно изложение, а за по хладните места с по-южно изложение.
роза, rose

роза, rose

При засаждане на полиантови, чайнохибридни и флорибунда рози, разстоянието между тях трябва да е не по-малко от 25-35см, а между редовете 60-70см. За паркови и катерливи рози са необходими 45-50см и 80-100см, а за миниатюрните рози 15-20см и 40-50см. За да изглеждат розите в добро състояние и да цъфтят обилно, почвата около тях се разрохква постоянно и плевелите се отстраняват.

Розите са с дълбока коренова система и в зависимост от това какво е лятото, поливането може да се извършва на 2-3 дена. В зависимост от вида на розата са необходими различни количества вода. За храстовидните рози са необходими 5 литра вода на поливка, а за катерливите рози са необходими 15 литра на поливка. Поливането става в добре оформено кладенче около растението. Розите често страдат от листни въшки, което не е много благоприятно за тях, за да се предпазят от нападението на листните въшки между растенията се засажда чесън, който с фитонцидната си активност отблъсква въшките и влияе благоприятно на розите.

 

http://www.cvetensviat.com/за-повод/свети-валентинhttp://www.cvetensviat.com/за-повод/8-ми-март

Цветен Свят във Facebook

Приятели от Insert.bg