Създаване на градина

Създаване на градина

Има един ръководен принцип - началото винаги започва с общото и се отива към подробностите.

Когато работим, създаваме, творим, се проявява част от нас, която е изразена по най-хармоничния начин, когато сме вдъхновени, жизнени, ведри. Затова е важна средата, в която живеем. От нея зависи дали ще можем да се зареждаме с енергия, да релаксираме.
Красива местност например предразполага отпускане, наслада, комфорт, прочиства, подхранва и освежава съзнанието ни. А живеейки сред природата, ние живеем сред реки, езера, брегове... хълмове, склонове, закътани долини, гори или пък острови... Тя е богата на форми, багри, повърхнини, звуци, усещания... Тя може да е точното място, където да си поемеш дъх, да събираш сили, да се възстановяваш от напрегнатия ден. Това, от което имаме нужда, е зачитане на баланса и хармонията, които в естествения свят са в изобилие.

В прекрасно съзвучие с природата може да е, както двор няколко хектара, така и от няколко квадрата. Може да е миниатюрен природен кът в стаята или на терасата, или пък обширен, професионално озеленен двор. Когато нещата са балансирани, те създават хармонична и жизнена обстановка, която подхранва нашата жизненост и съзидателност.

Една градина е в хармония при близка взаимовръзка на изкуството по отношение на силите на природата. Когато се действа в съгласие с природните принципи се запазва жизнеността и се отварят възможности за благотворно влияние, равновесие, свежест, издържливост, стабилност.

Случи ли се около нас да е безпорядък, задръстване... душата ни не се отпуска и вътрешната радост и удовлетворение не могат да се излеят и слеят с природата, която е най-могъщият източник за зареждане с жизнена енергия. Тогава можем да разчитаме само на вътрешните си сили, които не ги ли подхранваме, просто се изтощават и то доста често съвсем незабелязано, докато накрая не разберем и осъзнаем, че не ни достига хъс да се радваме, да творим, да живеем.

За да е градината източник на спокойствие, мир, хармония, са ни нужни приветливи пространства; ниши и местенца, които да радват окото и сърцето. Както и допълнителни детайли и аксесоари, които да осигуряват изразителността на Градината, позитивното й действие върху нас.

Когато създаваме външна среда, която да ни подхранва, взимаме предвид цялостната схема на пространството - подхранващата съзидателност на елементите, от които се състои една Градина.
А елементите са:

Растителент свят
Растенията са композицията, която ни позволява да осъзнаем ритъма на природата. Мощно дърво или красив цвят на нежно цвете - те съдържат толкова много жизненост, която споделят с нас.

Светлина
Играта с нея е важна за настроението ни.

Земя
Всичко, което е от нея - скала, камък, глина, теракотени съдове, скулптура от минерални материали.

Вода
Ключов елемент, който влияе винаги, когато е използвана. Дори и в най-затънтеното кътче на някой парк да сложите езерце, потока от хора ще се отклони, за да мине покрай него. Подсъзнателното усещане за водата, обикновено е чистота, сила, фонтанът го възприемаме като изобилие, жизненост, езерото - натрупана енергия, събрано богатство. Важно е да обръщаме внимание на асоциациите, които ни навява видът на водата - чиста и свободно течаща ли е или замърсена и застояла. Същото се отнася и за другите елементи. И да се помни, че какво виждаме всеки ден, определено влияе на психичната ни нагласа.

Орнаменти от изкуствени материали
Много форми. Когато избираме елементите, с които ще се обградим, нека помним, че главното е да ни радват, да създават баланс и хармония и да изглеждат привлекателно в средата, в която ги поставяме.

Пространство
Не бива да забравяме съвета на древния Лао Дзъ: "...те, стените са си стени, но празното пространство между тях прави къщата". Контурите са си контури, важното е какво сътворяваме чрез тях.

Градината е изкуство, което празнува природата, очаровайки с нейната същност. Три са основните процеси, през които минаваме, за да сътворим успешно една градина.

1. Началото е да си отговорим, от какво наистина се нуждаем, какви функции желаем да изпълнява тя.
2. Следва изучаване на самото място, положителни и отрицателни характеристики, възможностите, които предлага.
3. Дизайнът и стилът, с който ще се заобиколим.

Въпроси, на които трябва да си отговорим:

* Ще се вижда ли градината или част от нея отвън?
* Ще има ли зони за много хора и каква ще е функцията им, впечатлението, което ще създават; определени елементи там.
* Развлечение, на което ще се наслаждавате. Елементи, от които се нуждаете - детска площадка, тревна площ, басейн... Нужна ли е отделна зона?
* Отдих - може би само в една част да е тихо и спокойно или това да е цялостното й въздействие. Кой начин на отпускане най-ви приляга и е най-важен за вас? Има ли нужда тази релаксация от някаква структура, обзавеждане, екипировка или други елементи?
* Забавлението в градината - дали ще се наслаждавате на атмосферата й на приказка с приятели или ще се организират коктейли и партита?
* Кой ще изработи градината? Доколко ще бъде поддържана, има ли кой да го прави? Това е особено важно, за да стане ясно дива или култивирана Градина ще бъде това, естествен пейзаж или артистичен дизайн!
* Какви зони ще има в градината? Овощна, зеленчукова градина, цветни лехи, японска градина, барбекю, детски кът...
* Вид работа, която периодично ще се извършва при поддръжката на градината и съответния достъп до нея.
* Удобства и съоръжения - широки и солидни пътеки, работни зони, електрически изходи и такива за вода, лампи. Място за складиране - събиране на градинско оборудване, зони за компост, отпадъци, единици за отопление, климатици, за садене на растения...

 

http://www.cvetensviat.com/за-повод/свети-валентинhttp://www.cvetensviat.com/за-повод/8-ми-март

Цветен Свят във Facebook

Приятели от Insert.bg