Коледна звезда – блестящата украса за Коледните празници!!!

Коледна звезда – блестящата украса за Коледните празници!!!

Коледа наближава и унесени в забързаното ни сиво ежедневие сякаш не виждаме как от началото на декември витрините на цветарските магазини малко по малко се зачервяват и стават красиви и привлекателни. Това се дължи на масовото зареждане с най-купуваният продукт по това време – Коледната звезда. И ето изведнъж сякаш се сепваме и красотата на това цвете ни завладява, с него идва Коледното ни настроение, ярките му цветове ни привличат и ни обзема желание да си купуваме и купуваме Коледни звезди. В последните години това цвете се е превърнало в символ и украса на домовете ни по това време на годината. Погрешно е да се смята, че цветето е съществувало и да се изобразява на картините с Рождеството по простата причина, че произхода на растението е от Мексико и е открито за цветарството в Европа сравнително скоро в последните 150 години. Английското наименование на растението Пойнтсетия идва от имената на Джоел Поинтсет, който е представил растението през 1825 г. в Съединените щати. Растението е било познато още на Ацтеките, които са го използвали за производство на червена боя и като антипиретично средство в тяхната медицина. В последните години заради огромната популярност, която растението придобива Холандските специалисти-флористи разработват множество сортове с различни цветове от различните нюанси на червеното през розово, бяло, жълто, шарено.


В България до преди 6-7 години масово се вкарваха вносни растения, но последните години се произвеждат качествени растения и от местни фирми.


Коледната звезда се нарича още растение на късият ден, защото за да станат листата му червени трябва да получава минимум 12-14 часа тъмнина в периода от септември до декември. В домашни условия това е доста трудоемко и не се постига лесно(представете си 90 дни да закривате растението с непрозрачни торби или да го слагате на тъмно в шкафа) затова оставете този процес на специалистите флористи.


След закупуването, най-важното, което трябва да се спазва при отглеждането на Коледната звезда е да се постави на място, което е светло, но не е огрявано от пряка слънчева светлина, да се полива умерено само тогава когато почвата на растението засъхне(проверява се с пипане с пръст), да не бъде на течение или срещу климатик , както и да бъде на стайна температура 16-24 градуса. Ако започне жълтеене и окапване на листата причините може да са много, но най-честата е преполиване.


И не забравяйте...Коледните празници са време за веселие за доброта за човечност и за да сме в настроение и всичко да е приказно задължително е да имаме красива Коледна звезда вкъщи.


http://www.cvetensviat.com/за-повод/свети-валентинhttp://www.cvetensviat.com/за-повод/8-ми-март

Цветен Свят във Facebook

Приятели от Insert.bg