Пролетните разсади – евтини, красиви и цветни

Пролетните разсади – евтини, красиви и цветни

За пролетните разсади можете да намерите невероятно много информация и все пак има какво да се разкаже за тях.

Те са красиви и евтини, те ни радват от балкони и градинки, те са разнообразни - шарени и ароматни, те са дъха на пролетта и лятото.

И все пак е добре и в нашия сайт да отбележим няколко от най-често срещаните разсади и специфики при отглеждането им.

Несъмнено лидерството за най-често купувано цвете се държи от петунията в различните и форми: бордюрна или каскадна. Обикновено каскадната форма е по-скъпа заради по-декоративният си ефект на падане надолу от саксията и възможността да се засажда във висящи съдове, но не бива да пренебрегваме и обикновената бордюрна форма. Най-важното което трябва да знаем за петуниите e, че обичат слънце, засаждат се в сандъчета или висящи саксии или направо в градината, обичат много вода (ежедневни поливки в жегите) и наторяването е задължително ако искаме да бъдат красиви. Когато купувате петунии, гледайте да са разклонени, да са в саксия и да изглеждат свежо зелени, не винаги ниската цена е по добрият избор.

Друго много харесвано и използвано цвете е пеларгониум пелтатум или по известно като каскадно мушкато, сакъзче или просто дъвка (превод от турското sakiz).

За разлика от петунията това растение не е едногодишно и може да се запази и за следващата година, прибрано някъде, където зимните температури няма да паднат под 3-4 градуса. Има различни сортове и видове някои са кичести други са рехави (характеризират се с много по-обилен цъфтеж) и цветовата гама е много разнообразна.

Сакъзът обича слънце, вода и наторяване. Трябва да се има предвид, че разсаждането с "отчупване" на издънка е възможна, но новото растение е в пъти по слабо и не цъфти обилно поради разпадането на сорта. Подходящо е за засаждане в саксии, сандъчета и висящи кошници.

Пеларгониум зонале и пеларгониум грандифлорум са наименованията на други две много популярни растения, използвани за украса на тераси, балкони и летни градини още от нашите баби. Става въпрос за обикновеното мушкато и кралското мушкато. Тези видове са подходящи за слънце и полусянка, дават обилен цъфтеж и както другите видове пролетни разсади трябва да се поливат обилно и задължително да се наторяват за по-добри резултати.

Засаждането им става основно в саксии но могат да бъдат засадени и в градината. Това са многогодишни видове, които през зимата могат да бъдат запазени в помещения, където температурата не трябва да падне под 3-4 градуса.

 

http://www.cvetensviat.com/за-повод/свети-валентинhttp://www.cvetensviat.com/за-повод/8-ми-март

Цветен Свят във Facebook

Приятели от Insert.bg