ОРХИДЕИТЕ - Царици в нашето ежедневие!!!

ОРХИДЕИТЕ - Царици в нашето ежедневие!!!


......."imam orhideia spazvam vsiakakvi ukazania no tia zagiva mislia 4e tova tsvete e dosta trudno da se otglejda v doma6ni usloviа"......

....."Аз също имам орхидея.От няколко години. Пресадих я в саксия с почвена смес от дървесни кори. Поливам я най-редовно, зимата не я поливах. Не е на пряко слънце но е на светло. Защо изобщо не расте и не цъфти. Ако някой може да ми помогне със съвет ще се радвам....."

...."имам орхидея, която на скоро ми бе подарена и много се притеснявам да не я изгубя....."

Това са само част от коментарите по форуми и сайтове. Е ако беше толкова сложно отглеждането на тези красиви цветя, то те нямаше да се продават толкова добре. До преди няколко години наистина това наименование "орхидея" предизвикваше в хората асоциации за цвете което е ужасно скъпо, трудно за отглеждане, много рядко и екзотично и въобще, ако се решим да си купим трябва едва ли не да очакваме да умре съвсем скоро.
В последно време обаче тези "митове" бяха тотално опровергани и разбити. Масово в цветарските магазини и градински центрове се предлагат орхидеи коя от коя по хубави коя от коя по красиви!

Най-често срещаните в магазините орхидеи са от следните сортове - Фаленопсис, Милтония, Дендробиум, Цимбидиум, Онцидиум, Лудизия.
Фаленопсисът държи 85% от пазара на орхидеи в България по няколко причини - приемливи цени, лесно отглеждане, продължителен цъфтеж.

Ето и най-важните неща, които трябва да знаете и спазвате при отглеждане на орхидеи:
- Част от орхидеите се продават и трябва в последствие да се отглеждат в прозрачни съдове по-често пластмасови. Това е така, защото тези видове се нуждаят от светлина, която да достига до корените, а и много помага за правилното поливане на тези видове. Наблюдавайки корените им, при положение, че коренчетата са зелени, не се полива, а когато побелеят растението има нужда от поливане. Задължително обаче е при всички видове орхидеи саксиите да има добър дренаж за да не задържат излишна вода и да не загниват корените!
- Повечето орхидеи нямат спешна нужда от пресаждане, но когато това е нужно трябва да се прави със специализиран субстрат от едри торфени парчета и кори от дървета, т.к. повечето видове са Епифити (терминът произлиза от гръцките думи Epi, която означава върху и phyton, означаваща растение. Такива са например голяма част от Бромелиите, но тази черта е особено характерна за Орхидеите).
- Всички видове орхидеи са много светлолюбиви, но трябва да се има предвид, че силното лятно слънце в България може да ги изгори така че трябва да се поставят на светло място, но без да бъдат излагани от пряка слънчева светлина в месеците от Май до Септември. През зимните месеци по-слабото слънце може да ги огрява почти без проблеми.
- Поливането е добре да става с дъждовна вода, но при липса на такава е добре да се използва поне 1 денонощие престояла вода.
- Оросяването на листата е задължително, т.к. естествената среда на орхидеите са тропически райони с висока въздушна влажност за разлика от домашните условия.
- Наторяването е фактор който би ускорил цъфтежа и е задължително да се прави с торове специализирани за орхидеи.
- Най-подходяща температура за отглеждане 18-25 градуса.

Както сами се убеждавате факторите и условията които трябва да се спазват съвсем не са толкова сложни и непостижими. Все пак трябва да се има предвид, че след прецъфтяване е необходим период на покой, в който орхидеите ви няма да имат цвят и този период продължава минимум 6 месеца. Въпреки всички притеснения при отглеждането им, орхидеите са красиви, екзотични, лесни за отглеждане, носещи радост и наслада, царици в нашето ежедневие!

 

 

http://www.cvetensviat.com/за-повод/свети-валентинhttp://www.cvetensviat.com/за-повод/8-ми-март

Цветен Свят във Facebook

Приятели от Insert.bg